Novice

14. JANUAR 2021

Brezplačno knjižno gradivo

Pozdravljeni,

Na spodnjih povezavah imate nekaj predlogov kako do brezplačnih knjig. Upam, da vam bo v pomoč. Vsi, ki ste že prebrali vse knjige iz domače knjižnice si lahko pomagate s spodnjimi povezavami.

Ostanite zdravi, zadovoljni in veseli.

Vaša knjižničarka, Ksenija Kregar

Leposlovje: vsi, ki radi prebirate slovenska leposlovna dela, vabljeni k branju! Tu najdete zelo obsežno zbirko slovenskih leposlovnih del: http://lit.ijs.si/leposl.html

Bralnica: na portalu ljubiteljev knjig BRALNICA najdete 25 spletnih strani, na katerih si lahko brezplačno prenesete e-knjige v angleščini, pa tudi v poljščini, finščini, švedščini, kitajščini: www.bralnica.com

Biblos: vsem, ki nimate doma pripravljene zaloge knjig in bi kljub temu radi brali, priporočam uporabo spletne knjižnice BIBLOS, kjer si lahko brezplačno izposodite e-knjige (po želji tudi kupite). V njihovi bazi je trenutno dostopnih že skoraj 2600 knjig.

Za uporabo spletne knjižnice BIBLOS morate biti včlanjeni v Mestno knjižnico Velenje. Če še niste, nič hudega, to lahko storite tudi preko spleta.

KAKO DO E-KNJIG NA BIBLOS-u?

NAJPREJ SE VPIŠETE:

  1. Za vpis na BIBLOS potrebujete člansko številko knjižnice in geslo za MOJO KNJIŽNICO (cobiss).
  2. Če gesla za MOJO KNJIŽNICO še nimate, si ga nastavite na spodnji povezavi.https://plus.si.cobiss.net/opac7/mylib/password?pass=set
  3. Na začetni strani www.biblos.si v prijavnem obrazcu (na vrhu strani) vpišete:
  • uporabniško ime, ki je sestavljeno iz akronima knjižnice in številke vaše članske izkaznice (torej SIKVEL + številka članske izkaznice – brez presledka);
  • nato vpišete še geslo, ki ga imate oziroma ga boste še pridobili za servis Moja knjižnica (Cobiss)

NATO SI KNJIGO IZPOSODITE:

  • V katalogu e-knjig poiščete želeno knjigo in pritisnete gumb IZPOSODI, nato pa še gumb PRENESI.
  • Izposojene lahko imate največ 4 e-knjige. Vsaka e-knjiga je lahko izposojena za največ 14 dni, nato se samodejno vrne. Zamudnine ni.

NA KATERIH NAPRAVAH LAHKO BERETE E-KNJIGE?

  • NA TELEFONIH IN TABLICAH (Aplikacijo Biblos 2 prenesete s spletne trgovine Google Play ali App Store)
  • NA RAČUNALNIKU (Za branje na računalniku potrebujete program Adobe Digital Editions, ki ga lahko prenesete brezplačno)
  • NA BRALNIKIH (inkBOOK, Kobo, PocketBOOK, Bokeen …)

Podprti so vsi bralniki, ki podpirajo zaščiten format e-knjig Epub drm in uporabljajo operacijski sistem Android 4.2 ali novejše različice.