Novice

11. OKTOBER 2020

Četrtošolci ob tednu otroka

Četrtošolci ob tednu otroka

Četrtošolci smo prejšnji teden obeležili teden otroka. Odgovor je pogovor – je bila letošnja tema.

Ves teden smo v okviru pouka organizirali različne dejavnosti  s poudarkom na tematiki letošnje poslanice.

Pogovarjati pa se znamo, smo si rekli in si naredili načrt.

*        Priskrbeli smo si družabne igre. Pogovorili smo se o pravilih in jih zapisali na kartice (malo pisanja pa mora biti, sta rekli učiteljici).

Izmenjavali smo si igre in se držali navodil. No, včasih tudi ne. Pomembno je, da smo dobili nove igralne prijatelje in ugotovili, da s pogovorom hitreje najdemo rešitve.

*        Spoznali smo pravice otrok in seveda tudi naše dolžnosti. Ugotovili smo, da le s pogovorom poskrbimo zase, izrazimo svoje želje, potrebe, meje in tako ne kršimo pravic drugih.

*        Ogledali smo si film Čudo in držali pesti za glavnega junaka. Hitro smo povezali znanje o pravicah z dogodki v filmu. Ob tem smo ugotovili, da je s pogovorom lažje kadar smo jezni, žalostni in razočarani.

*        Spoznavali smo življenje in navade otrok po vseh celinah sveta in večkrat smo bili soglasni, da nam je  lepo in da naše dežele ne zamenjamo. Naučili smo se tudi črno – belo pesem o malem Mihi in Jumi Bwana. In spoznali, da s pogovorom dobimo občutek, da na svetu nismo sami.

*        Prvošolce smo presenetili  z lutkami iz papirja, ki smo jih izdelali in jim jih podarili ob sprejetju v šolsko skupnost naše šole. Povedali smo jim, naj jih uporabijo za pogovor, če bodo imeli kdaj občutek, da jih odrasli ne razumejo.

*        Uživali pa smo tudi ob slastnem kostanju v lepem jesenskem dnevu.

Učiteljici sta nam vsak dan brali  in to povezali tudi z mesecem nacionalnega branja - beremo skupaj.

Pa še to – tudi matematika je bila malo drugačna. Znanje smo usvajali čisto sami, v dvojicah in tudi sami ocenjevali našo uspešnost.

Nekaj smo se v tem tednu pogovarjanja prepričali: problem postane manjši, ko ga z nekom delimo, s pogovorom spoznavamo nove prijatelje, zmanjšamo stres in se razbremenimo.

Bilo nam je lepo.