Novice

16. NOVEMBER 2021

Svetovni dan sladkorne bolezni - 14. november

Svetovni dan sladkorne bolezni - 14. november

Vsako leto  14. novembra praznujemo  Svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan je rojstni dan Fredericka Bantinga, kanadskega znanstvenika, ki je skupaj s svojim asistentom Charlesom Bestom, v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Za ta dosežek je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za medicino.

Modri krog je univerzalni simbol sladkorne bolezni in ponazarja podporo vsem aktivnostim, ki so usmerjene v preprečevanje in zdravljenje sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostosti, zahtevne obravnave in težkih posledic prestavlja velik zdravstveni problem. Po podatkih NIJZ, se število oseb z znano sladkorno boleznijo v Sloveniji veča in je bilo v 2020 ocenjeno na 173.846. Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša . Ima jo vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let. V 2020 je na novo zbolelo 81  otrok oziroma mladostnikov, v letu 2019 pa 73. Sladkorna bolezen ne boli, ker pa je kronična bolezen, ki je ne moremo ozdraviti, ob večletnem trajanju povzroči poškodbe na organih, ledvicah, očeh, živčevju in ožilju.

Obvladovanje sladkorne bolezni zahteva vsakodnevno skrb, redno spremljanje, zdrav način življenja in neprestano izobraževanje zato je podpora družine ključnega pomena. Tudi zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen se začne doma, saj lahko sladkorno bolezen tipa 2 v veliki meri preprečimo oziroma odložimo z zdravim načinom življenja. To pomeni, da se zdravo in raznoliko prehranjujemo, jemo zelenjavo, sadje, polnovredne žitarice, uživamo kvalitetne maščobe, kot so oreščki, ribe, avokado in oljčno olje. Izogibamo se prevelikemu vnosu sladkorja. Zelo pomembno je gibanje, izberemo športne aktivnosti, ki nas veselijo in  jim posvetimo uro časa na dan.

Mednarodna zveza za diabetes in Svetovna zdravstvena organizacija, sta ob letošnji obeležitvi svetovnega dne sladkorne bolezni izbrali slogan »dostopnost do zdravil in zdravstvene oskrbe«.  Letos obeležujemo tudi 100. obletnico insulina.