Novice

9. APRIL 2019

ND - Hiška eksperimentov

ND - Hiška eksperimentov

V sredo, 3. 4. 2019, smo na OŠ Livada za učence od 1. do 9. razreda in za učence POŠ Škale imeli naravoslovni dan. Bil je dan sproščenega učenja, spoznavanja poteka naravoslovnih postopkov in zanimivega eksperimentiranja, ki je v učencih  med raziskovanjem spodbujal uporabo vseh čutil.  Ob sproščeni radovednosti so učenci postavljali vprašanja, samostojno iskali odgovore nanje in razvijali procese, sposobnosti in postopke, ki omogočajo bogatenje izkušenj, njihovo  obdelavo in razvoj kompleksnega mišljenja.

Aktivnosti so potekale v telovadnici šole in v vseh učilnicah, saj se je ta dan šola spremenila v veliko zgradbo eksperimentiranja. V sodelovanju s Hiško eksperimentov iz Ljubljane smo pripravili znanstvene šove - dogodivščine v telovadnici (mehurčkologija, zvokologija, težiščologija, plinologija) in preko 50 eksperimentov v dveh učilnicah.

Poleg Hiške eksperimentov so učitelji pripravili posamezne aktivnosti tudi v razredih. Prvo in drugošolci so izvajali eksperimente s področja zraka in vode, tretješolci so se posvetili svetlobi in zvoku, v četrtem razredu pa so pokukali v svet elektrike in magnetizma. V petem in šestem razredu so z ustreznimi merilnimi napravami merili osnovne fizikalne količine, v sedmem razredu pa so poglobili znanja iz svetlobe in zvoka. Osmo in devetošolci so izvajali eksperimente iz fizike (vzgon, Hookov zakon, Ohmov zakon) in kemije (izdelava rakete).

Veliko vlogo pri izvedbi naravoslovnega dneva so imeli poleg učiteljev in mentorjev iz Hiške eksperimentov tudi učenci spremljevalci – tutorji. Ves dopoldne je skupina osmo in devetošolcev spremljala učence od prvega do petega razreda. Ves čas so bili aktivni pri izvajanju posameznih eksperimentov, učence so usmerjali pri delu, odgovarjali na njihova vprašanja, včasih pa so bili zgolj prijatelji, ko jim je v naročje zlezel kakšen prvošolec.

V popoldanskem delu sta bili učilnici odprti še za vrtec ter učence podaljšanega bivanja. K raziskovanju so se popoldne vrnili še nekateri učenci, ki so s sabo pripeljali svoje starše, mlajše bratce in sestrice ter dedke in babice.

Dan je bil nadvse uspešen, kar pričajo tudi številni zapisi v knjigi vtisov.

Vodja dneva dejavnosti Tatjana Zafošnik Kanduti

FOTO galerija

VIDEO (še urejamo)